Oorsmeer verwijderen

Oorsmeer wil je het liefst eenvoudig en snel verwijderen. De meeste mensen gebruiken hier watenstaafjes voor, echter kan dit gehoorschade opleveren. Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer namelijk verder je oor in, tegen je trommelvlies aan. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Je kunt er beter voor kiezen om het oorsmeer te verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher) of door Audispray te gebruiken. Deze middelen zijn veilig voor je oren. 

Productaanbod oorsmeer verwijderen

Oorsmeer verwijderen: waarom en hoe?

Naast het zichtbare deel van de gehoorgang hoeft oorsmeer meestal niet te worden verwijderd. Het heeft een praktische functie en leidt meestal niet tot problemen. Onder invloed van aanleg, stress of angst kun je echter last hebben van overtollig oorsmeer. Het gevolg daarvan kan zijn dat je oor verstopt raakt. Een andere reden om het oorsmeer te willen verwijderen is uit hygiënisch oogpunt wanneer je gebruik maakt van hoortoesellen of gehoorbescherming.

Oorsmeer verwijderen is niet geheel zonder gevaar. Veel mensen peuteren met een vinger of met wattenstaafjes tot diep in het oor. Daardoor wordt het oorsmeer teruggeduwd richting het trommelvlies, waar proppen kunnen ontstaan. Anderen peuteren met scherpe voorwerpen tot diep in de gehoorgang. Berucht zijn bijvoorbeeld de paperclips, die door hun nikkelgehalte niet alleen leiden tot irritatie, maar die ook een gevaar vormen voor het trommelvlies. Tot slot nog de huismiddeltjes, die tot irritatie en een aangetaste oorsmeerproductie kunnen leiden.

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is een substantie die meestal geel tot donkerbruin van kleur is. Oorsmeer kan nat zijn, maar ook kleverig of zelfs droog en brokkelig. De officiële naam voor oorsmeer is "cerumen". De meeste mensen vinden het goedje behoorlijk vies en zijn zich nauwelijks bewust van de functie. Het vette oorsmeer beschermt de gehoorgang tegen vocht. Bovendien zorgt oorsmeer ervoor dat vuil en stofjes van buitenaf niet doordringen tot in het oor. Bij de meeste mensen zijn oren zelfreinigend. Het oorsmeer komt vanzelf naar buiten. Natuurlijk is het geen smakelijk gezicht als oorsmeer zichtbaar is in de gehoorgang. Het voorzichtig schoonmaken van het zichtbare deel van de gehoorgang is dan ook geen enkel probleem. 

Oorsmeer verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher)

Een cerumenpen is een instrument waarmee je oorsmeer op een veilige manier uit de gehoorgang verwijdert. De cerumenpen beschikt over een lusje dat precies lang genoeg is om de gehoorgang goed schoon te maken zonder risico op beschadiging van het trommelvlies. Het lusje is gemaakt van roestvrijstaal (rvs), een materiaal dat door het lichaam goed verdragen wordt zonder kans op overgevoeligheid of allergie. 

Oorsmeer verwijderen met Audispray

Ook vind je in onze webshop Audispray. Audispray is een 100% natuurlijk product op basis van microbiologisch zeewater. Audispray lost het oorsmeer op. Met name voor gebruikers van een hoortoestel is deze spray een prettige manier om het oor goed schoon te houden. Het veilige en effectieve gebruik van dit product is bewezen.

Schrijf jezelf in voor de HearPlanet nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van acties en aanbiedingen, de nieuwste producten en andere nieuwtjes die met het gehoor te maken hebben? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van HearPlanet.

Wees niet bang dat je mailbox wordt overspoeld met nieuwsbrieven van HearPlanet. Wij sturen ongeveer één keer per maand een nieuwsbrief naar onze abonnees. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven doe je eenvoudig door op de link onderaan de nieuwsbrief te klikken. Heb je suggesties, tips of ideeën? Dan kun je deze aan ons doorgeven via het formulier op onze website.